Kuchnia

Kuchnia

Drożdżówki z serem i truskawkami

ciasto drożdżowe:
400 gramów mąki pszennej (optymalnie tortowej)
50 gramów stopionego, schłodzonego masła
100 gramów cukru
1 łyżka cukru waniliowego
25 gramów drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajo
masa serowa:
około 400 - 450 gramów twarogu półtłustego lub tłustego
1,5 łyżeczki cukru z wanilią lub waniliowego
cukier wg uznania (ja daję 2,5 kopiaste łyżki)
1 łyżka miękkiego masła (jeśli twaróg jest półtłusty)
1 żółtko
dodatkowo:
400 gramów truskawek
cukier puder do posypania

Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.

Z reszty mąki, cukru, jaja, masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie ser pognieść, dodać masło, żółtko, cukry, wymieszać.

Ciasto po wyrośnięciu odgazować, rozwałkować na prostokąt około 50x30 cm (podsypać mąką od spodu), posmarować masa serową, posypać przekrojonymi na pół truskawkami.

Zwinąć wzdłuż dłuższego lub krótszego boku (ja tym razem zwinęłam wzdłuż krótszego).
Rulonik pokroić na plastry o grubości około 5 - 6 cm, poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić pod przykryciem do napuszenia na 20 - 25 minut.

Piec w nagrzanym do 190 stopni (opcja bez termoobiegu, tylko góra - dół) piekarniku przez około 20 - 25 minuty.
Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation