Kuchnia

Chleb

Domowe bułeczki orkiszowe,ciepła bułka na śniadanie/przepis | codojedzenia.pl
Przepis na bułeczki orkiszowe lekko anyżowe

Składniki:

na 24 sztuk

600 ml mąki pszennej
200 ml mąki orkiszowej chlebowej
200 ml mąki graham
300 ml mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g drożdży
600 ml zimnej wody
2 łyżki jasnej melasy
50 ml oliwy
2 łyżeczki soli
150 ml pestek z dyni + 2 łyżki do posypania
150 ml pestek ze słonecznika + 2 łyżki do posypania
1 łyżka nasion anyżu, świeżo zgniecionych w moździerzu
1 jajko do posmarowania
Wykonanie:

Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj stopniowo wszystkie rodzaje mąk, sól, melasę i pestki dyni i słonecznika.
Utrzyj nasiona anyżu i dodaj do ciasta. Zagnieć dosyć luźne, puszyste ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta kuchennego. Zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem, na około 30 minut.
Podziel ciasto na 24 porcje o wadze 80 gram i formuj kulki i ukladaj na blaszy pokrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkowo nasionami. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, a potem piecz bułeczki przez 20 minut na 225ºC (termoobieg). Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem możesz piec dwie blachy bułek na raz.
http://codojedzenia.pl/buleczki-orkiszowe-lekko-anyzowe/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation