Kuchnia

kuchnia

pierogi ze szpinakiem

Ciasto:

600 g mąki pszennej,

1 żółtko,

100 g miękkiego masła,

szczypta soli,

275 ml gorącej wody

Farsz:

2 opakowania mrożonego szpinaku,

270 g sera feta,

3-4 ząbki czosnku,

2 łyżki masła,

pieprz biały,

sól

Ciasto: do mąki dodać żółtka, masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i włozyć je do dużej miski, przykryć ściereczką.
Farsz: na maśle podsmażyć szpinak. Ja dodatkowo potrzymałam go trochę na durszlaku żeby jak najwięcej wody odciekło. Ostudzić. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, pokruszoną fetę. Dobrze wymieszać - farsz powinien być gęsty.

Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykroić kółka, nakładać farsz i lepić pierogi :). Wrzucać do wrzątku, czekać aż pierogi zaczną wypływać. Wyjmować pierogi - nie trzeba ich długo gotować ponieważ ciasto jest parzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation