Kuchnia

ciasta i słodkości

Rogaliki krucho-drożdżowe z serem

Składniki:

CIASTO
500g mąki pszennej + do podsypywania
160g masła
120g śmietany 18%
100g cukru
40g drożdży
2 jajka
2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli

NADZIENIE
260g twarogu zmielonego lub rozdrobnionego
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 żółtko

jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia gotowych rogalików

Rogaliki z dodatkiem drożdży - bez wyrastania

Wykonanie:

- drożdże i śmietana powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże pokruszyć, wymieszać ze śmietaną i częścią cukru, odstawić na chwilę
- mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru i cukier waniliowy, kawałki zimnego masła, składniki posiekać razem, dodać rozbełtane jajka oraz śmietanę z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto od razu nadaje się do formowania rogalików, nie trzeba go ani odstawiać do wyrośnięcia, ani chłodzić
- najlepszym twarogiem do nadzienia jest ten własnoręcznie zmielony/rozdrobniony (można to zrobić widelcem), będzie on odpowiednio zwarty i nie będzie wyciekał z rogali w trakcie pieczenia
- do twarogu dodać domowy cukier waniliowy oraz żółtko, składniki dokładnie wymieszać

- ciasto podzielić na 2-3 części, każdą kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką
- placek pokroić na trójkąty, na każdy szerszy koniec (podstawę trójkąta) nałożyć łyżeczkę nadzienia, dokładnie zalepić ciastem, żeby nadzienie nie wystawało, zawinąć w kształt rogala
- rogaliki ułożyć w sporych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem
- rogaliki można od razu piec (nie muszą rosnąć) w 180-190 stopniach przez około 15 minut lub do lekkiego zrumienienia
- w identyczny sposób uformować i piec następne rogaliki
- rogaliki po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, zimne oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation