Kuchnia

Frittata i jajka

jajko na rabarbarowej konfiturze

Składniki na jedną porcję:

50 g masła
sok z 1/2 cytryny
4 pokrojone laski rabarbaru
5 świeżych liści szałwii
szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
jajko
1 łyżka octu

Sposób przygotowania:
Roztop masło z solą i sokiem z cytryny. Dodaj rabarbar, szałwię i pieprz. Gotuj na średnim ogniu aż rabarbar zmięknie.

Do rondla wlej wodę i ocet, doprowadź do wrzenia. Wyłącz gaz i wbij do rondla jajko. „zgarnij” białko łyżką, by owinęło się wokół żółtka. Gotuj k. 4 minuty, wyjmij łyżka cedzakową.

Na talerz wyłóż rabarbar i na nim ułóż jajko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation