Kuchnia

Pieczywo & Tosty

Crostini to maleńkie i chrupiące kanapeczki z różnymi składnikami, które z pewnością staną się przebojem każdej imprezy. Są smaczne, zawsze wychodzą idealne i za każdym razem zaskakują swoim nakryciem. Ja przygotowałam jedną z ulubionych wersji, czyli crostini szpinakowe!



PRZEPIS

Składniki:

1 duża bagietka
1/2 opakowania świeżego lub 1/4 mrożonego szpinaku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 cebuli, posiekanej
1/2 ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę
20g sera feta, pokruszonego
sól i pieprz
sezam



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać łyżkę wody, cebulę i czosnek. Posolić i usmażyć.
Następnie wrzucić umyte liście świeżego szpinaku lub rozmrożony szpinak, przykryć i dusić przez kilka minut.
Przyprawić do smaku pieprzem i jeszcze odrobiną soli. Odsączyć dokładnie.
Wymieszać wraz z pokruszonym serem feta. Odstawić.
Bagietkę pokroić na małe kromki.
Na wierzchu każdej kromki ułożyć łyżeczkę farszu.
Włożyć do piekarnika.
Piec przez 15-20 min aż ciasto się zarumieni.
Posypać sezam i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation