Kuchnia

Warzywa, owoce, przyprawy -Foto

Liczi chińskie (Litchi chinensis) inaczej nazywane chińską śliwką należy do rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae). Wykształca okrągłe owoce o charakterystycznej miękkiej, chropowatej skórce zebrane w duże grona. Skórkę liczi bardzo łatwo możemy rozerwać rękami dostając się w ten sposób do słodkiego galaretowatego miąższu. W wielu krajach azjatyckich a także poza nimi chińskie śliwki spożywa się bezpośrednio albo wykorzystuje do przygotowania kompotów, syropów, sałatek owocowych oraz napojów alkoholowych. W Chinach dodatkowo owoce suszy się otrzymując w ten sposób produkt podobny do rodzynek, tzw. chińskie orzeszki. Niestety w naszym kraju są one jeszcze niedostępne i mało kto może pochwalić się znajomością ich smaku.


owoce liczi - Szukaj w Google
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation