Kuchnia
Jedzonko
MUSZLE MAKARONOWE NADZIEWANE BAKŁAŻANEM I KURCZAKIEM
zapiekane w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI
16 muszli makaronowych
NADZIENIE:
1 mała pojedyncza pierś kurczaka (około 150 g)
sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego estragonu, 1/2 łyżeczki oregano, szczypta ostrej papryki lub płatków chili
1/2 cebuli
1 bakłażan
1 łyżka posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania
100 g sera koziego (pleśniowego) lub gorgonzoli
oliwa extra vergine
SOS POMIDOROWY:
1 pomidor
300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
sól i pieprz
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić muszle i ugotować al dente (około 10-12 minut). Odcedzić.
Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana, doprawić solą, pieprzem, estragonem, oregano i ostrą papryką. Smażyć przez około 2 minuty, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty lub do czasu aż bakłażan będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę natki pietruszki. Odstawić z ognia, dodać pokrojony ser kozi i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać natką i podawać.
SOS POMIDOROWY:
Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać starty czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.
WSKAZÓWKI
Muszle można przygotować bez dodatku kurczaka.
Do tego dania można wykorzystać gotowego, PIECZONEGO lub grillowanego bakłażana.
MA==