Kuchnia

zupy

Zupa pomidorowa

Składniki
oliwa - 2 łyżki
cebula - 1 szt
dymka - 4 szt
marchewka - 1 szt
czosnek - 3 ząbki
mąka pszenna - 2 łyżki
bulion/woda - 3 szklanki
pomidorki koktajlowe - 250 g
tymianek - 1 łyżeczka, suszony
pomidory w puszce - 2 szt (2 puszki)
sól, pieprz - do smaku
do podania
jajko - 4 szt, ugotwane na miękko/półtwardo
chleb - 4-8 kromek, cienko pokrojony
ser - 4 łyżki, tarty np. Gruyère
Sposób przygotowania
W rondelku podgrzej oliwę. Dodaj posiekaną marchewkę, cebulę, lekko rozdrobniony czosnek oraz dymkę. Smaż 5 minut. Dodaj mąkę, wymieszaj i przesmaż.
Do garnka dodaj pomidorki koktajlowe, tymianek oraz pomidory z puszki. Całość zalej bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Zmiksuj na gładką zupę, dopraw do smaku.
Podawaj z grzankami (chleb usmaż na złoto na odrobinie oliwy), przekrojonym jajkiem, posypaną żółtym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation