Kuchnia

Do pracy

Uniwersalna sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

Składniki

3/4 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
puszka kukurydzy (200 g)
puszka tuńczyka w kawałkach w oleju - ok. 180 g (jeśli chcesz, by sałatka była mniej kaloryczna, możesz użyć tuńczyka w sosie własnym)
1/2 cebuli średniej wielkości (najlepiej cukrowej)

sos:
4 łyżki oliwy (jeśli nie przepadasz za jej smakiem, możesz ją zastąpić olejem)
2 łyżki wody mineralnej
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy miodowej (lub zwykłej)
1/2 łyżeczki cukru
spora szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz

do dekoracji:
drobno pokrojony cienki szczypiorek
Przepis

Reklama


Sos przygotuj poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników - najszybciej i najdokładniej zrobisz w shakerze do sosów lub małym słoiczku (zakręconym).
Ziemniaki obierz, umyj, osusz, pokrój na kostkę o boku 1 cm. Ugotuj na parze do momentu, kiedy będzie można w nie włożyć widelec - nie powinny być jednak zbyt miękkie.
Przełoż do miski, pozwól im minutę odparować i zalej je sosem, delikatnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
Cebulę pokrój na małe kawałki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Tuńczyka wyjmij z puszki i podziel na mniejsze kawałki.
Do całkowicie zimnych ziemniaków dodaj cebulę i kukurydzę. Wymieszaj, dodaj tuńczyka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Posyp szczypiorkiem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Dodatkowe informacje
Sałatkę możesz wzbogacić o dodatkowe smaki: kawałki świeżego ogórka (z usuniętymi nasionami), oliwkami w Twoim ulubionym kolorze, groszkiem (najlepszy świeżo ugotowany), kaparami, zielonym pieprzem z zalewy bądź kilkoma ostrymi papryczkami z zalewy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation