DIY - zrób to sam

makarony

PENNE Z SEREM I PIECZARKAMI

opakowanie makaronu rurki
500 g pieczarek

250 ml śmietanki 30%

150 g startego żółtego sera + garść do posypania

pierś z kurczaka (niekoniecznie)
sól, pieprz

oregano
szczypior

2 ząbki czosnku

Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Następnie wsypujemy pokrojone w plastry pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, przyprawiamy. Mieszamy i wlewamy śmietankę. Podgrzewamy i dodajemy starty ser. Sos dusimy do czasu zgęstnienia śmietanki.
Odcedzony makaron wsypujemy na patelnię z sosem. Mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem i serem żółtym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation