Kuchnia

Ciasta'ciasteczka i inne wypieki

Tort malibu
Składniki

Biszkopt

6 jajek
1 szklanka mąki
niecała szklanka drobnego cukru
1 budyń kokosowy
Krem kokosowy

120 g miąższu z kokosa (1 mały kokos)
100 g masła
150 g cukru pudru
4 łyżki malibu
4 łyżki wody z kokosa
125 g mascarpone
400 ml mleka
1 budyń waniliowy
6 łyżek zwykłego cukru bialego
Krem na wierzch

300g mascarpone
połowę budyniu pozostałego z kremu kokosowego
3 łyżki cukru pudru
ozdoba: 100g wiórków lub płatków kokosowych
dodatkowo: 2 łyżki marmolady różanej

Nasączenie

1/4 szklanki malibu
1/4 szklanki mleka
Przygotowanie
Biszkopt:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier. Wyłącz mikser. Do misy przesiej mąkę z proszkiem budyniowym, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na ok 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości pół metra. Następnie wystudź. Z zimnego biszkoptu zdejmij delikatnie obręcz, oddzielając ją ostrym nożem od ciasta. Przekrój na 3 blaty.

Krem kokosowy:

Budyń waniliowy ugotuj w 400 ml mleka wraz z 6 łyżkami cukru, zostaw do wystygnięcia.

Całego kokosa rozbij, odlej z niego mleczko, wyjmij miąższ, skorupki zostaw do dekoracji. W przepisie wykorzystałam jednego małego kokosa. Miąższ zmiksuj aż puści mleko, miksuj ponownie z miękkim masłem i cukrem pudrem, dodaj Malibu i mleko kokosowe. Na samym końcu połącz z serkiem mascarpone i utrzyj z połową zimnego budyniu. Resztę odstaw do drugiego kremu.

Krem na wierzch:

Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem, a następnie utrzyj z pozostałym po kremie kokosowym, zimnym budyniem.

Całość:

Połóż pierwszy blat na paterze, nasącz 1/3 ponczu i posmaruj połową kremu kokosowego, połóż na to drugi blat, ponownie nasącz i przykryj pozostałym kremem. Ostatni blat od spodu posmaruj marmoladą różaną i połóż na cieście, a następnie nasącz pozostałym ponczem. Boki i wierzch tortu posmaruj kremem waniliowym i udekoruj wiórkami lub płatkami kokosu (suszonymi lub świeżymi). Schłódź ok godziny w lodówce.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation