DIY - zrób to sam
ś
Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym
dla 3 osób, na 12 klopsów
700g cukinii
1,5 łyżeczki soli
papryczka chili
mała cebula
2cm kawałek imbiru
mały pęczek kolendry
65g mąki z ciecierzycy
olej do smażenia
Na sos:
średnia cebula
2cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
czerwona papryczka chili
2 łyżki oleju słonecznikowego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/8 łyżeczki chilli w proszku
1,5 łyżeczki mielonego kminu
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
250ml kremu kokosowego
puszka (400g) pomidorów
mały pęczek kolendry
Myjemy cukinie i ucieramy na tarce, na największych oczkach, solimy, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Siekamy cebulę, papryczkę chili przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne, siekamy drobno, imbir obieramy i trzemy na tarce. Umieszczamy wszystkie składniki razem z 3 łyżkami zimnej wody w misce i miksujemy blenderem na gładką masę. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy kurkumę, chilli w proszku, kmin i kolendrę. Dodajemy pure cebulowe, zmniejszamy ogień i smażymy przez około 6 minut.
Wyciskamy w rękach lub na sicie utartą cukinię i zbieramy sok do miseczki, odmierzamy 150ml soku i dodajemy do pure cebulowego wraz z kokosowym kremem, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Dodajemy pomidory, rozdrabniając je łyżką w sosie oraz posiekane liście kolendry (bez łodyżek). Zdejmujemy z ognia.
Odciskamy ponownie cukinie tak aby pozbyć się większości soku i aby łatwo można było formować pulpety. Cebulę siekamy drobno, obieramy i trzemy na tarce imbir, czosnek przeciskamy przez praskę, z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne i siekamy drobno, kolendrę również siekamy (odrzucając łodygi i pozostawiając kilka liści do dekoracji). Dodajemy do utartej cukinii: cebulę, imbir, chili, czosnek, kolendrę i mąkę z ciecierzycy i dobrze mieszamy wszystkie składniki, formujemy 12 pulpetów.
Rozgrzewamy olej, na średnim ogniu smażymy na złoty kolor przez 3-4 minuty, obracając je tak aby było złoto-brązowe z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Pulpety przekładamy do sosu, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy kolendrą.
MA==