Kuchnia

ciasta

Słodkie smaki: Ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym i galaretką
Biszkopt:
jajka – 5
cukier – 3/4 szklanki
mąka tortowa – 2/3 szklanki
kakao – 1/3 szklanki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na najmniejszych obrotach.
Mąkę, kakao, proszek przesiewamy do miseczki i dodajemy do masy delikatnie mieszając.
Formę o wymiarach 23×23cm (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Gorący biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 40 cm, aby nie opadł. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Krem:
śmietana kremówka 30% – 500 ml
cukier puder – 3 łyżki

Śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, aż krem stanie się gęsty i dobrze ubity. Wykładamy troszkę mniej niż połowę kremu na płat biszkoptowy.
Ponadto:
galaretka – 1 opakowanie, u mnie wiśniowa
woda – 1 i 1/2 szklanki
gorzka czekolada – 50 g
Galaretkę zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody i studzimy. Gdy ostygnie, kroimy w kostkę i układamy na kremie. Przykrywamy pozostałym kremem, zostawiając kilka łyżek na wierzch ciasta. Przykrywamy lekko dociskając drugim płatem biszkoptowym. Wierzch smarujemy pozostałym kremem.
Dekorujemy czekoladą pokrojoną nożem lub startą na tarce. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation