Kuchnia

ciasta

Ciasto Imieninowe - PrzyslijPrzepis.pl

Ciasto wymaga sporo pracy, ale jest bardzo smaczne i zadowoli każdego.

30 porcje Średni

Składniki
- jaja: 10 sztuk
- cukier kryształ: 2 szklanki
- mąka tortowa do ciasta: 3 łyżki
- kakao ciemne: 3 łyżki
- proszek do pieczenia( na 1 kg mąki): 1 łyżeczka
- masło/margaryna: 51 dekagramów
- mleko: 3 szklanki
- spirytus: 50 mililitrów
- cukier waniliowy: 1 łyżka
- puszka ananasow: 1 szklanka
- mąka ziemiaczana: 1 łyżka
- bezy -malutkie: 30 dekagramów
- nutella: 1 szklanka
Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Imieninowe

1. Ciasto Imieninowe


Składniki:

Biszkopt ciemny: 8 jaj,
niecała szklanka cukru ,
1 szkl. mąki,
3 dag kakao (3 łyżki),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2. Masa Biała: 260 dag masła,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
2 szkl mleka ,
1 cukier waniliowy,
½ szkl cukru ,
puszka ananasów,
spirytus (ilość wg gustu),
3. Masa Ciemna:1 szklanka mleka,
2 żółtka ,
½ łyżki mąki pszennej,
½ łyżki mąki ziemniaczanej,
Ugotować z tego krem i wystudzić.,
kostka masła ,,
słoiczek nutelli
kieliszek spirytusu,
20-25 dag bezików małych,
4. Przygotowanie....
1. Pieczemy biszkopt i przekrawamy na pół---
5. 2. Masa biała: 10 dag masła roztapiamy, dodajemy mąkę ciągle mieszając, lekko aby nie zrumienić. Zalewamy to mlekiem i dodajemy cukry . Mieszamy ciągle do powstania kremu. Studzimy. Ucieramy kostkę masła, do niej dodajemy krem, spirytus i pokrojone ananasy w kostkę .----
6. 3. Masa Ciemna : Ucieramy kostkę masła, dodajemy ugotowany wcześniej krem, potem nutelle i spirytus, Ucieramy.---
7. 4. Na połowie biszkoptu rozsmarowujemy masę jasną z ananasami, na niej kolejno układamy beziki, potem masa 2 z nutellą i druga połowa biszkoptu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation