Kuchnia

Om nom nom

Kukułka - przepis zmodyfikowany , wybrane co najlepsze z 2 przepisów z różnych źródeł:
Biszkopt kakaowy:
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
1 torebka cukru wanilinowego
7 jajek
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier ubijać, dodawać po 1 żółtku ubijać, dodać przesiane mąki z proszkiem delikatnie wymieszać szpatułką
180 stopni, 40-50 minut, do suchego patyczka, sprawdzać dopiero po 40 minutach.
Po wystudzeniu można przekroić na 2 lub będzie jeden jak u mnie a przekrojony jasny biszkopt..
Biszkopt jasny:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Postępować jak z biszkoptem ciemnym.
masa do przełożenia nr 1
0,5 litra śmietany 36 % + 2 fixy do śmietanki + 3 łyżki cukru pudru - ubić
masa do przełożenia nr 2:
1 l mleka
0,4 kg cukierków kukułek
4 budynie czekoladowe z cukrem
kostka masła
2 łyżki kakao
150 ml likieru kawowego
Przygotowanie masy nr 2:
Do garnka wlewamy 0,5l mleka dokładamy kukułki i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż kukułki się rozpuszczą. W pozostałej ilości (0,5l mleka) rozrobić budynie tak żeby nie było grudek. Gdy kukułki się zagotują dodajemy budyń i mieszamy do momentu zgęstnienia masy ok.4 minuty. Powstałą masę studzimy. W misce miksujemy kostkę masła z kakaem dodając stopniowo masę. Na samym końcu dodać likier. Całość wymieszać na gładką masę.
Ciasto na blaszkę o wymiarach około 25 x 30 cm.
Układanie:
Ciasto jasne lub ciemne przekroić posmarować 1/3 masy kukułkowej, na to biszkopt kolejny posmarować 1/3 masy i śmietana przykryć ostatnim blatem i położyć 1/3 część kremu.
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego pyszota niesamowita!!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation