Kuchnia

marysieńka

Tarta z białą czekoladą i borówkami.

Składniki na spód:
250 g herbatników
150 g masła

Składniki na krem:
500 g serka mascarpone
2 tabliczki białej czekolady

Dodatkowo:
ok. 400 g borówek

Przygotowanie spodu
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termo obiegu).
Masło roztopić i lekko przestudzić. W tym czasie dokładnie pokruszyć herbatniki, najprościej wrzucając do blendera kielichowego. Herbatniki połączyć z masłem. Formę do tarty (średnica 24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć do niej herbatniki, bardzo mocno dociskając do spodu i boków formy. Podpiec przez 25-30 minut (aż ciasto się ładnie zarumieni).
Po upieczeniu formę wyjąć z piekarnika i odstawić ciasto do całkowitego przestudzenia.

Przygotowanie kremu i tarty
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie stopniowo dodawać ją do mascarpone (ciągle mieszając na średnich obrotach miksera). Gotową masę przelać do formy od tarty a na wierzch wysypać borówki, delikatnie dociskając je w krem.

Tartę włożyć do lodówki i schłodzić przez przynajmniej 6-8 godzin, a najlepiej przez całą noc.
Przechowywać w lodówce. Wyjąć około 15 minut przed podaniem do lekkiego ocieplenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation