Kuchnia

Kuchnia

Sałatka z tuńczykiem, szparagami, jajkiem i sosem jogurtowo-musztardowym

czas przygotowania : ok. 5 minut + czas gotowania i schłodzenia jaj
składniki na 2 duże porcje :

2 duże garści młodej mizuny
8 zielonych szparagów
3-4 małe jajka
100 g tuńczyka w oliwie
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

SOS - 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
5 łyżeczek oliwy od tuńczyka
1 czubata łyżeczka gruboziarnistej musztardy
troszkę przegotowanej wody
do smaku - sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, skórka otarta z cytryny


sposób przygotowania : jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, pokroiłam na ćwiartki. Sałatę i szparagi opłukałam i dokładnie osączyłam. Mizunę porwałam na mniejsze kawałki a szparagi pokroiłam - odłamałam twarde końce, pędy pokroiłam w krążki a główki poprzekrawałam wzdłuż. Cytrynę wyszorowałam i sparzyłam.

SOS - w miseczce wymieszałam jogurt z musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Mieszając dolałam nieco ciepłej przegotowanej wody - dzięki temu sos był lżejszy i luźniejszy. Doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną skórki cytrynowej.

Na talerzach rozłożyłam porcje sałaty przekładając ją ćwiartkami jajek, kawałkami ryby i szparagami. Całość posypałam jeszcze niewielką ilością skórki z cytryny a sos podałam oddzielnie - każdy poleje sobie sałatkę sam.

Można też nie robić dodatkowego sosu. Tuńczyk jest w oliwie więc po wyłożeniu go na sałatę wystarczy skropić danie odrobiną soku z cytryny i gotowe ! Sałatka będzie wtedy też mniej kaloryczna więc sami zdecydujcie którą wersję wybrać. Nam sos musztardowo-jogurtowy bardzo tutaj pasował a całość smakowała wybornie.

Do sałatki użyłam liści mizuny, ale młodziutkiej, która w smaku przypomina groszek cukrowy i nie ma jeszcze musztardowej goryczki oraz ostrości. Starsza mizuna nie wszystkim smakuje, ale polecam spróbować jeśli mielibyście okazję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation