Kuchnia

Food

Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

Potrzebujemy:

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z jednej cytryny
1/4 szklanki soku z cytryny

Masa serowa i polewa:
1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
4 jajka
1 laska wanilii
pół szklanki cukru
1 szklanka śmietanki 30%
2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym

Polewa:
150 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki kakao
2-3 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania:
1. Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy żółtka, dalej ubijamy. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej formy 30x35 cm. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min. Po wyjęciu i ostudzeniu podzielić biszkopt na dwa blaty przekrajając w połowie wysokości.
2. Polewa czekoladowa:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
3. Masa serowa:
Składniki na masę powinniśmy mieć w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy porcje twarogu nadal miksując. Następnie dodajemy śmietanę, budyń, nasionka z laski wanilii. Całość miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masę serową delikatnie mieszamy z pianą z białek.
4. Jeden blat biszkoptu układamy na dół wysmarowanej foremki. Połowę polewy czekoladowej wylewamy na blat i równomiernie rozprowadzamy. Na warstwę polewy czekoladowej wylewamy ¾ masy sernika, rozprowadzamy. Masę serową przykrywamy drugim blatem biszkoptu, wylewamy na niego pozostałą polewę czekoladową oraz pozostałą masę serową. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni na ok. 50 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation