Kuchnia

JEDZONKO

Minifrittaty z brokułami

Składniki:

1/2 brokułu
5 jajek
Reklama
70 g żółtego sera
masło do wysmarowania foremek
sól, pieprz


Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Brokuł podziel na różyczki (bardzo małe), wrzuć je do garnka z gotującą się osoloną wodą i blanszuj przez 3 minuty. Następnie odcedź i przelej zimną wodą.

Jajka roztrzep widelcem, dodaj do nich sól i pieprz. Małe silikonowe foremki na muffinki wysmaruj odrobiną masła. Na dnie każdej foremki połóż różyczkę brokułu, oprósz odrobiną startego żółtego sera, całość zalej masą jajeczną, pamiętając, by nie wypełniać foremek do końca, bo frittaty lekko urosną.
Na wierzch dodaj jeszcze odrobinę sera. Frittaty zapiekaj ok. 15 minut.

Czas przygotowania: Ok. 25 minut, 10-12 sztuk, cena ok. 6 zł
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation