Moda damska

Food to do

Brownie z batatów ze śliwką kalifornijską

Składniki

CIASTO

300 g śliwek kalifornijskich
700 g batatów
150 g daktyli bez pestek
7 łyżek niesłodzonego kakao
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
DO POSYPANIA

1 łyżeczka surowego kakao lub karobu
1/2 łyżeczki cynamonu

Bataty obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będą miękkie. Odlewamy wodę, a ugotowane bataty pozostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Bataty i suszone owoce wrzucamy do misy malaksera i miksujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jaja, dodajemy olej, kakao, sodę oczyszczoną i miksujemy jeszcze raz.

Gotową masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na ok. 10 min w suche miejsce, żeby stężało.

Przed podaniem możemy oprószyć mieszanką kakao i cynamonu.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation