Kuchnia

Ciasta, ciateczka, kremy

KEKS NA CZARNEJ HERBACIE


Składniki na formę 27 x 9 cm:
- garść moreli
- garść fig lub daktyli
- garść rodzynek lub śliwek
- garść żurawiny lub aronii
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 jajka
- szklanka przestudzonej czarnej herbaty
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki migdała lub wiórki kokosowe
Suszone owoce zalewamy czarną herbatą i odstawiamy na 2-3 godziny (lub na całą noc) w dużym garnku lub misce.

Gdy owoce się namoczą dodajemy do nich 250 g mąki, proszek do pieczenia i 2 jajka. Mieszamy składniki drewnianą łyżką i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdała lub wiórkami kokosowymi.

Wstawiamy do zimnego piekarnika na 1,5 godziny i pieczemy w temperaturze 170°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation