Kuchnia

małgorzata kocjan

Ciasto maślano maślankowe z jagodami

Składniki:
2 1/4 szklanki mąki + 1 łyżka
4/5 szklanki maślanki
100 g miękkiego masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jagód

UWAGA! Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Przydotowanie
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasny krem, dodać jajka i miksować około 3 minuty. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, maślankę i miksować mikserem dodatkowe 2 minuty.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki i spód wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać ciasto.
Jagody obtoczyć w 1 łyżce mąki i wysypać równo na wierzch ciasta.
Piec około 60 – 65 minut w 180oC.
Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation