Kuchnia

Kicia w kuchni :D

Zupa botwinkowa (paleo, wegańska)

Składniki

1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula
2 małe buraki
1 batat
1 litr bulionu (może być mięsny i warzywny)
3 pęczki małej botwinki
400 ml mleka kokosowego
garść świeżego tymianku
sok z 1 cytryny
(opcjonalnie) 2 łyżki octu balsamicznego

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z batatem.

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, buraki i batata. Dusimy aż cebula się zeszkli a następnie zalewamy ciepłym bulionem.

Botwinkę płuczemy i siekamy na taką grubość, jaka nam odpowiada (razem z liśćmi), wrzucamy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie dodajemy listki tymianku i mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Przed podaniem dodajemy sok z cytryny, ocet balsamiczny i mieszamy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation