Design

Design

Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką – przepis ilovebake.pl

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżki masła, temp. pokojowa
1 jajko
1 szklanka maślanki, temp. pokojowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki rabarbaru, pokrojonego w kostkę


SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

2 czubate łyżki masła, miękkiego
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki cukru
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch, pod koniec dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Suche składniki dodajemy do masy maślanej naprzemiennie z maślanką w trzech partiach. Rabarbar pokrojony w kawałki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam silikonowej ). Składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki i oprószamy równomiernie wierzch ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation