Kuchnia

Chleby

Chleb dyniowy – składniki:
300 g mąki pszennej (przesianej)
100 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
120 g startej dyni
30 g nasion dyni
300 ml maślanki
W misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona i wszystko mieszam.



Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki.



Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch.




W piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni piekę chleb 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę następnych 20 minut. Po wyjęciu jak się puka w spód powinien być głuchy odgłos to wtedy jest dobrze upieczony. Chlebek należy również w miarę dobrze wystudzić przed pokrojeniem, najlepiej na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation