Kuchnia

pizza

Pizza bułeczki,przepisy pizza,bułeczki nadziewane

Składniki:

na 24 pizza bułeczki

1100 ml mąki
200 ml mąki pszennej z pełnego przemiału lub grahamki
40 g świeżych drożdży
½ l mleka
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki soli
przepis na pizzaDrożdże rozpuść w podgrzanym mleku z miodem i oliwą. Dodaj obie mąki i zacznij zagniatać ciasto. Po 5 minutach dodaj sól i zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut. Ja to robię przy pomocy asystenta kuchennego. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut pod przykryciem i w ciepłym miejscu.

Sos do pizzy

100 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki wody
1 łyżka świeżych ziół, u mnie oregano,tymianek i szczypiorek
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszaj. Jeśli sos jest wciąż bardzo gęsty dodaj więcej wody.

Nadzienie

200 g usmażonych kurek
100 g feta
8 suszonych pomidorów
50 ml utartego parmezanu
1 rozmącone jajko
1 łyżka nasion sezamu

przepis pizza bułeczkiRozwałkuj ciasto w prostokąt i przetnij na 3 podłużne pasy. Posmaruj pomidorowym sosem. Na wierzchu ułóż na kurki, pokrojone suszone pomidory i pokruszoną feta. Całość posyp parmezanem. Każdy pas zroluj i potnij na 8 kawałków. Posmaruj pizza bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Piecz bułeczki na 200ºC na termoobiegu (225 bez termoobiegu) przez około 10 minut, aż będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation