Inne

zdrowie

Miod z mlecza

Istotne jest, by wybrać się na łąkę z dala od ulicy. Raczej nie na pole, które może być potraktowane środkami na owady, ale znaleźć miejsce z szerokim pasem zieleni, znajdujące się w większej odległości od spalin.

My wybraliśmy się poza miasto, dotarliśmy na miejsce rowerami wraz z dwoma małymi pomocniczkami, gotowymi do zbierania kwiatów.

miód z mleczy
mniszek lekarski
Ważna jest również pora dnia: najlepiej zaplanować zrywanie kwiatków przed południem w słoneczny dzień, kiedy główki mniszka są otwarte i dorodne.

Ważne jest, by kwiaty były dojrzałe, ale nie zmieniały już swojego wyglądu w popularne „dmuchawce”.

Wieczorem kwiatki zamykają główki, poza tym znawcy tematu twierdzą, że zerwane o tej porze dnia są gorzkie. Dlatego tak ważne jest, by zebrać kwiatki w południe, w ładny, słoneczny dzień, by nasz miód z mniszka lekarskiego był smaczny i zdrowy.

miód z mleczy
zebrane kwiaty
W wersji mini (na około 2 małe słoiczki po przecierze pomidorowym) będziemy potrzebować:

– około 150-200 kwiatów (same główki bez łodyżek, dozwolone są zielone koszyczki)

– około pół litra wody

– około pół szklanki cukru (ja użyłam brązowego, nierafinowanego)

– sok z jednej cytryny

Kwiaty oczyszczamy – wysypujemy do miski i pozwalamy, by wyszły z nich wszystkie robaczki (może to potrwać kilka godzin). Płuczemy pod wodą i przebieramy. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 15 minut.

miód z mleczy
gotowanie kwiatów
Następnie odstawiamy w chłodne miejsce (można do lodówki) na 24 godziny.

Po dobie wyciągamy mlecze i odsączamy wodę do osobnego garnuszka. Wsypujemy do wody cukier oraz sok wyciśnięty z cytryny i stawiamy na gazie. Gotujemy około 2 godziny (bez przykrywki), by wyparował nadmiar wody i by miód zgęstniał.

W tym czasie możemy cieszyć się pięknym zapachem, który unosi się w całym domu.

Na końcu przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem. Dodatkowa pasteryzacja (gotowanie słoiczków z zawartością) nie jest potrzebna.

Jedną łyżeczkę miodu dziennie możemy dodawać do herbaty lub jeść samodzielnie dla wzmocnienia i w okresie infekcji.

Miód jest świeży przez kilka miesięcy.

Z mniszka lekarskiego można przygotować również napój z liści, sok ze świeżych liści mniszka, odwar z korzenia mniszka lekarskiego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation