Kuchnia

jedzonko

Ostra tajska zupa z kurczakiem | Kotlet.TV

Składniki:

500 g kurczaka
1,5 litra wody
2 łyżki masła
3 małe szalotki
1 cm imbiru
2 łodygi trawy cytrynowej
400 ml mleczka kokosowego
1 chili
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tajskiej pasty chili
4 liście kaffiru
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru (opcja)
2–3 grzybki shiitake
sok z połowy limonki
kolendra

KROK 1:
Kroję kurczaka na małe kawałki. Ja wybrałam pierś, ale możecie włożyć kawałek całego kurczaka i dopiero po zagotowaniu oddzielić mięso od kości. Gotuję na malutkim ogniu ok. 1 godziny, potem zdejmuję szumowinę (kłaczki) z wierzchu.

KROK 2:
Kroję drobno szalotkę, grzybki, chili i imbir. Trawę cytrynową rozbijam, wyjmuję twardy środek i dzielę na kawałki.

KROK 3:
Na maśle podsmażam pokrojoną drobno szalotkę, namoczone i pokrojone grzybki, chili oraz imbir.

KROK 4:
Do wywaru z kurczaka dodaję zawartość patelni, podgrzewam, dodaję trawę cytrynową i liście kaffiru (lub pół wyszorowanej limonki), i zagotowuję.

KROK 5:
Wyciągam limonkę i trawę, dodaję mleczko kokosowe, sos rybny, pastę chili i sok z limonki i gotuję na małym ogniu, aż do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawiam cukrem lub dodaję więcej sosu rybnego lub chili. Podaję z kolendrą, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation