Kuchnia

Smakowicie

Chłodnik na gorące dni

1 pęczek botwinki
2 średnie ogórki zielone
około 5 rzodkiewek
2-3 ząbki czosnku
2 jogurty naturalne lub kefiry
pół pęczka koperku
pęczek szczypiorku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajka
przygotowanie:
botwinę razem z buraczkami kroimy bardzo drobno, gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem vegety, ewentualnie soli, pieprzu i odrobiny cukru do miękkości około 15 min.Do ugotowanego wywaru dodajemy sok z cytryny. Na dużych oczkach tarki ścieramy ogórki, rzodkiewkę, drobno siekamy koperek, szczypiorek. Rozgniatamy czosnek, mieszamy z jogurtem(kefirem). Następnie łączymy z zimnym wywarem i wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy koperkiem i szczypiorkiem można dodać kleks śmietany i ugotowane pokrojone w ćwiartki jajka.
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation