Kuchnia

Grill

Salsa paprykowo - pomidorowa

Składniki

1 czerwona papryka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 szalotka
3 łyżeczki octu z czerwonego wina
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Etapy przygotowania

1
Paprykę umyć. Blachę piekarnika wyłożyć folią aluminiową, posmarować oliwą. Piekarnik rozgrzać do ponad 220C, ewentualnie włączyć grill, gdy piekarnik go posiada. Piec około 10 minut z obydwu stron. Następnie włożyć do woreczka lub przykryć folią, poczekać aż zaparuje. Paprykę obrać ze skórki, przekroić, oczyścić z nasion, pokroić.
Pomidor sparzyć obrać ze skórki, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Szalotkę obrać pokroić w kostkę.
2
Wszystkie składniki przełożyć do dość głębokiego pojemnika. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, ocet winny i oliwę. Zmiksować przy pomocy blendera na sos. Smacznego!!!
3
Paprykę można również opalić nad gazem zamiast piec w piekarniku.
Do sosu można również dodać ulubione zioła, choć nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation