Kuchnia

kolacja

Deser na lipcowe upały...

Składniki na 5 porcji:
* 350 g mascarpone
* 300 g mleczka kokosowego
* 2 łyżki Malibu
* 4 pełne łyżki cukru pudru
* 4 płaskie łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
* 2 szklanki czerwonych owoców (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie)
* 1 galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku.

Żelatynę zalewamy wrzątkiem (ok 70 ml) i mieszamy energicznie do czasu aż się rozpuści.

Mascarpone, mleczko kokosowe, cukier i Malibu miksujemy do chwili aż uzyskamy jednolity krem a następnie dodajemy do niego przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę aby żelatyna "weszła" w masę.

Masę serową rozlewamy do filiżanek lub pucharków (do ok. 2/3 wysokości) i wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut. Na schłodzoną i zastygniętą masę wysypujemy owoce i zalewamy je zimną galaretką. Deser chłodzimy do czasu aż galaretka zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation