Kuchnia

gotowanie

Pleśniak za śliwkami. Przepis na ciasto bezglutenowe.

Składniki na ciasto bezglutenowe:
300g mąki (150g ryżowej, 100g kukurydzianej, 50g ziemniaczanej)
ok. 200 g zimnego masła
2 żółtka (wielkość L)
szczypta soli
1 łyżka kakao
opcjonalnie 1 łyżka kefiru
+
2 białka (wielkość L)
szczypta soli
180g cukru pudru
0,5 kg dojrzałych śliwek (+ opcjonalnie 2 łyżki cukru trzcinowego)
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie ciasta:
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Do jednej porcji wsypujemy łyżkę kakao i zagniatamy do całkowitego połączenia. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Jeśli mamy problem z wyrobieniem ciasta np. rozpada się nam to możemy dodać łyżkę kefiru lub śmietany.

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na małe kawałki, posypujemy cynamonem, mieszamy i odstawiamy. Gdy lubimy ciasta słodkie to proponuję śliwki dodatkowo posłodzić 1-2 łyżkami cukru trzcinowego.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z zamrażarki wyjmujemy dwie porcje ciasta, w dowolnej kolejności ścieramy na tarce o grubych oczkach po połowie porcji. Lekko wyrównujemy, wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Po upieczeniu odstawimy na chwilę do przestudzenia.

Schłodzone białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Miksujemy aż cały cukier zostanie wchłonięty przez pianę.

Na warstwę podpieczonego ciasta bezglutenowego wykładamy śliwki, ubitą pianę i wyrównujemy, na wierzch ścieramy pozostałe porcje ciasta.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto bezglutenowe możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation