Kuchnia

kulinaria

kurczak słodko-kwaśny z ryżem

Składniki:

2 piersi kurczaka
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 puszka ananasów
1 łyżka mąki kukurydzianej
oliwa do smażenia, użyłam tej z pestek winogron
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 średnia cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Kurczaka potnijcie w większe kawałki, włóżcie do miski i wlejcie do tego 1 łyżkę soku z puszki ananasów i sos sojowy, wymieszajcie dobrze marynatę z kurczakiem i wstawcie do lodówki na ok.30min.
Do 150ml soku z puszki ananasów wsypcie mąkę i dobrze wymieszajcie, odstawcie.
Na głębszej patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie kurczaka i smażcie ok. 3-4min, aż zbrązowieje.
Wyjmijcie łyżką cedzakową kurczaka, a na olej wrzućcie pokrojone w kostkę papryki i cebulę. Smażcie ok 5 min. Dolejcie sok ananasowy z mąką i dodajcie przecier, wymieszajcie wszystko i poczekajcie aż zgęstnieje. Dorzućcie usmażonego kurczaka i ok 200g pokrojonego w kostkę ananasa. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie z ryżem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation