Kuchnia

naleśniki

Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie
Składniki:
Ciasto na naleśniki
3 szk mąki pszennej
0,5 l mleka
0,5 l wody
4 jajka
szczypta soli
Nadzienie
0,5 kg twarogu półtłustego
2 jajka
180 g śmietany kwaśnej
80 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki rodzynek Kresto
2 łyżki mieszanka skórek kandyzowanych Gold Pack
Do zalania
150 ml kremówki
1 jajko
80 g cukru pudru
olej rzepakowy Rapso do smażenia
masło do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:

Naleśniki; wszystkie składniki umieścić w garnku i zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto odłożyć na pół godziny żeby odpoczęło. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki. Odłożyć do wystudzenia. Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtka, cukry, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, rodzynki, skórki i wymieszać. Przed smarowaniem ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą twarogową. Do kremówki dodać jajko, cukier puder i zmiksować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Zimne naleśniki posmarować masą twarogową, zwinąć rulony i przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu, zalać kremówką. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st z termoobiegiem około 1 godziny. Pieczemy tak długo, aż śmietana będzie ścięta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation