Kuchnia

naleśniki

Koreański placek z cukinią

Koreański placek z cukinią

na 1 placek o śr. 20 cm

1 młoda cukinia (250-300 g)
½ + ¼ łyżeczki soli morskiej
½ szklanki (75 g) mąki pszennej
2 łyżki (22 g) mąki ryżowej lub ziemniaczanej
½ szklanki zimnej wody
½ małej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka
olej do smażenia

Cukinię, razem ze skórką, pokrój w cienką zapałkę, wymieszaj z ½ łyżeczki soli i odstaw na 15-20 minut. Osącz i odciśnij.

Mąkę pszenną oraz ryżową (lub ziemniaczaną) wymieszaj z resztą soli i zimną wodą na gładkie, gęste ciasto. Nie mieszaj długo, tylko do połączenia składników.

Cukinię połącz z cebulą oraz ciastem. Na patelni o średnicy ok. 24 cm rozgrzej solidną warstwę oleju. Wylej ciasto, rozprowadź równo i smaż, na niedużym ogniu, aż spód placka się zrumieni. Przewróć i dosmaż z drugiej strony.

Placek podaj cały lub pokrojony w kwadraty, z sosem do maczania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation