Kuchnia

Pyszności

Runo Leśne

SKŁADNIKI NA CIASTO:
450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!)
3 jajka
2 1/3 szklanki cukru
1 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
2 1/3 szklanki mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY :
2 x 330 g śmietany 30%
4 x śmietanfix
3-4 łyżeczki cukru pudru
1 cukier wanilinowy

DODATKOWO:
1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce)

WYKONANIE:
CIASTO:
Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.
Odcedź z niego wodę, po rozmrożeniu wrzuciłam na sitko aby odciekło

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

W misce ubij jajka z cukrem na białą, puszystą masę. 
Dodaj do masy olej, wlewając go cieniutką stróżką, cały czas miksując.
Dosyp mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj całość, krótko, ale dokładnie.
Teraz dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj całość porządnie łyżką (np. drewnianą)
Piecz ciasto przez około 1 godzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 70 minut).
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostrożnie obkrój ostrym nożem brzegi od formy, odepnij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.

KREM ŚMIETANKOWY :
Śmietana musi być wcześniej porządnie schłodzona w lodówce, najlepiej przez noc.

Śmietanę ubij na sztywno.
Dodaj do niej śmietanfix i cukier puder, zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.

SKŁADANIE CIASTA:
Po ostygnięciu ciasta, obkrój nożem jego wierzch na płasko(ciasto rośnie "z górką"). Odkrojoną część pokrusz na okruszki i odłóż.
Pozostały blat ciasta przekrój w połowie wysokości na dwa blaty. Posmaruj połową kremu jeden blat, przykryj drugim i wyłóż resztę kremu. Na wierzch posyp wcześniej przygotowane okruszki z ciasta. Możesz to zrobić równomiernie lub niedbale, jak wolisz:) 
Górę ciasta posyp "ziarenkami" granatu* lub innymi ulubionymi. Ciasto schłodź w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation