Kuchnia

Pyszności

Mus czekoladowy w aromatycznej pomarańczy

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady ( może być również 1 gorzka i 1 mleczna – moje ulubione połączenie )
300 ml śmietany 30%
starta skórka pomarańczy
szczypta cynamonu, startych goździków i gałki muszkatołowej
4 duże pomarańcze
opcjonalnie do czekolady można dodać odrobinę likieru pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE

KROK 1:
Przygotuj wszystkie składniki, zetrzyj skórkę pomarańczy, dokładnie wymyj pomarańcze. Na drobnej tarce zetrzyj odrobinę czekolady – przyda się do dekoracji.

KROK 2:
Przygotowanie pomarańczowych miseczek: Odkrój górną część pomarańczy i wydrąż środek, tak aby nie uszkodzić skórki.

KROK 3:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, następnie dodaj do niej przyprawy, startą skórkę pomarańczy i odrobinę aromatycznego likieru pomarańczowego.

KROK 4:
300 ml śmietany 30% ubij na sztywną pianę. Najlepiej ubija się mocno schłodzona śmietanka, można też schłodzić miskę zanim przystąpi się do ubijania w niej śmietany.

KROK 5:
Lekko przestudzoną czekoladę dodaj do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj składniki. Pamiętaj, aby robić to powoli i delikatnie, by ubita śmietana nie opadła.

KROK 6:
Mus czekoladowy przełóż do wcześniej przygotowanych pomarańczowych miseczek.

KROK7:
Tak przygotowany deser można ozdobić bitą śmietana i posypać startą czekoladą oraz skórką pomarańczy. Pyszny mus czekoladowy w aromatycznej pomarańczy można podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki i podać go nieco później.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation