Kuchnia

wege

jadłonomia · roślinne przepisy: Domowa tahina

Składniki:
•250 g łuskanego sezamu
•ewentualnie 2 łyżki oleju z pestek winogron

Przepis:
1.Rozgrzać suchą patelnię, wsypać sezam i prażyć go co jakiś czas mieszając przez około 3 minuty. Kiedy tylko sezam zacznie się złocić i intensywnie pachnieć, zsypać go z patelni do miseczki i odstawić na chwilę do przestudzenia.
2.Wsypać sezam do naczynia blendera lub Thermomixu (mieszanie, 5) i miksować sezam przez 1 - 2 minuty, po czym zdjąć pokrywę, zeskrobać go ze ścianek i miksować kolejną minutę, ponownie otworzyć pokrywę i oskrobać sezam ze ścianek. Sezam zacznie przyklejać się do wnętrza naczynia miksującego tworząc rodzaj sezamowego, kleistego piachu - to dobry znak! Należy ponownie zeskrobać go ze ścianek i miksować, powinien zacząć się zmieniać w gęste sezamowe masło. Miksować dalej i powtarzać skrobanie jeszcze raz lub dwukrotnie, po tym czasie tahina powinna być idealnie gładka i kremowa.
3.Jeśli jednak wasz blender ma mniejszą moc i tahina mimo wszystko nie jest wystarczająco kremowa, należy dodać 1 - 2 łyżki oleju i ponownie krótko zmiksować. Tahinę przelać do czystego słoika, można przechowywać ją przez kilka miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation