Kuchnia

wege

Kotleciki z kapusty i kaszy jaglanej, które smakują jak ryba! | szczesliva

Do zrobienia ok 12-15 kotlecików potrzebujesz:

1/4 główki białej kapusty drobno pokrojonej
100 g kaszy jaglanej
1 jajko
1 cebulę
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Drobno pokrojoną białą kapustę gotuję przez ok.25 minut w posolonej wodzie i odcedzam.
Kasze jaglaną gotuję na sypko w lekko posolonej wodzie i po ugotowaniu dobrze odsączam z niej wodę.
W międzyczasie na patelni smażę cebulę i czosnek a póżniej na 2-3 minuty wrzucam kapustę i lekko razem wszystko przysmażam, aby pozbawić kapuchę nadmiaru ewentualnej wody.
Ostudzoną kaszę mieszam z jajkiem, kapustą i cebulą. Doprawiam solą i pieprzem. Czasami dodaję również lubczyku.
Nabieram na łyżkę porcję masy i na oleju smażę z dwóch stron na delikatnym ogniu, spłaszczone do okręgów. Trzeba kotleciki delikatnie przewracać, najlepiej taką łopatką, i wtedy będą trzymały świetną formę :-)

Można je też upiec w piekarniku na papierze do pieczenia, nie ma niestety jeszcze obcykanych czasów, aby wyszły nie rozwalające się :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation