Kuchnia

ciasta

Tortownicę o średnicy 24-25cm uszczelnić folioą aluminiowa. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.


Składniki na spód:

- biszkopty podłużne lub okrągłe

Masa serowa:

- 2 czerw. galaretki
- 700g serka waniliowego typu Danio, lub gęstego jogurtu naturalnego
- 250ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 400g truskawek - do dekoracji

Wykonanie:

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, lekko ostudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować truskawkami (na wierzch można również wylać galaretkę).

* SERNIK NA ZDJĘCIU ZROBIONY JEST Z POŁOWY SKŁADNIKÓW NA MASĘ SEROWĄ W TORTOWNICY O ŚREDNICY 20CM.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation