Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Banalna zapiekanka jaglana | The Body. Naturally

200 g kaszy jaglanej
1/4 szklanki mleka
5 jabłek (wybrałam jabłka prince)
cukier brązowy
cynamon
jogurt grecki do dekoracji
Włączyłam piekarnik (180 stopni, grzanie góra-dół)
1. Najpierw zajęłam się kaszą jaglaną – gotowałam ją przez 16 minut. Przełożyłam ją do miski, dodałam mleko i dokładnie wymieszałam.
2. Ułożyłam kaszę w naczyniu żaroodpornym (26cm x 26 xm – bardzo polecam takie!).
3. Obrałam 4 jabłka i starłam na tarce. Ułożyłam na kaszy jaglanej kolejną warstwę z jabłek.
4. Posypałam zapiekankę cukrem brązowym (wspaniale karmelizuje!) i cynamonem (bardzo ładnie wygląda kratka).
5. Pokroiłam ostatnie jabłuszko w ósemki i położyłam na środku zapiekanki.
6. Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na 30 minut.
Po wyjęciu zapiekanki z piekarniku udekorowałam ją kilkoma laskami cynamonu. Podałam nasze pyszne danie z jogurtem greckim..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation