Kuchnia

ciasta

Batoniki mocy (bez glutenu i cukru)

Składniki:

(14-16 szt. batoników)

350 g miąższu z bardzo dojrzałych bananów (zwykle są to 4 średnie banany)
220 g płatków owsianych bez glutenu
100 g suszonej żurawiny
100 g daktyli bez pestek
85 g migdałów
80 g pestek z dyni
80 g pestek słonecznika
50 g nasion chia
50 g sezamu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Daktyle i żurawinę pociąć na małe kawałki. Migdały pociąć w grube paski. Połowę płatków owsianych lekko zmielić - tak by pozostały jednak wyraźne kawałki.

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Banany zmiksować w blenderze lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków tak by powstała gładka masa. Bananowy mus dodać do sypkich składników, wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać wierzch dłońmi, łyżką lub przy pomocy małego wałka do ciasta. Piec około 25 minut, do momentu aż wierzch będzie twardy a brzegi masy lekko zarumienią się. Wyjąć, postawić formę na kratkę na 10 minut. Następnie wyjąć masę wraz z papierem do pieczenia z foremki i położyć na kratce do całkowitego wystudzenia. Pokroić na batoniki.

Batoniki można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku. By przedłużyć ich świeżość, można je zamrozić, pakując wcześniej każdy batonik oddzielnie w papier do pieczenia, zawiązując sznureczkiem lub nakładając gumkę recepturkę. Następnie włożyć wszystkie zapakowane batony do torebki na mrożonki z suwakiem. Potem wystarczy wyjąć odpowiednią ilość paczuszek.

Smacznego! :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation