Kuchnia

Impreza

moje pasje: Kruche babeczki z tatarem z łososia

Składniki na ok.16 szt:
200g mąki krupczatki
100 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki lodowatej wody



Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 1 godz.
Foremki babeczkowe (ø70) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką krupczatką stolnicy na grubość ok. 5mm. Powycinać foremkami, delikatnie podnieść i wylepić nim foremki. Wstawić (układając na blaszce) do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut na złoto w temp. 180 stopni. Wystudzić.


Składniki na nadzienie:
200g tatara z łososia atlantyckiego (użyłam Firmy Suempol (klik)
12szt. zielonych drylowanych oliwek
kilka kaparów
1 mały konserwowy ogórek
2 malutkie czerwone cebulki lub 1 średnia
pieprz
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka soku z cytryny (zacząć od 3/4 łyżeczki)

ponadto:
koperek do dekoracji


Oliwki pokroić w drobniutką kosteczkę, podobnie jak cebulę. Dodać łososia, posiekany koperek i oliwę oraz przekrojone na pół kapary. Całość doprawić pieprzem i sokiem z cytryny (soli nie wymaga - łosoś jest już solony).
Do babeczek ponakładać nadzienie z tatara. Wierzch udekorować koperkiem. Podawać schłodzone. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation