Kuchnia

Paczki oponki fsworki

Pączki kładzione łyżką - NIECODZIENNY PRZEPIS - ofeminin
Pączki kładzione łyżką na olej - niecodzienny przepis


Znasz na pewno pączki wiedeńskie, z dziurką, z twarogiem, a nawet z ziemniaków. A czy robiłaś kiedyś pączki kładzione? Jak sama nazwa wskazuje, kładzie się je na olej łyżką. Z racji tego, że nie mają nadzienia, dodajemy do ciasta sok z pomarańczy i odrobinę kandyzowanej skórki, by nadać im ciekawszy smak. Jeśli mimo to brakuje ci pachnącej konfitury, kawałki usmażonych pączków, możesz maczać w ulubionym dżemie. Też będzie pysznie!

Przepis na pączki kładzione łyżką:

Składniki:

¾ szklanki mleka
½ szklanki cukru
3 dag drożdży
1 jajko
Szczypta soli
Sok z ½ pomarańczy
3 łyżki masła
2,5 szklanki mąki
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzej na małym ogniu, kiedy będzie cieple wymieszaj je z drożdżami. Przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie do rozczynu na pączki kładzione dodaj jajko, szczyptę soli, sok z pomarańczy, mąkę, roztopione masło i skórkę kandyzowaną. Całość wymieszaj łyżką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.

W dużym garnku rozgrzej olej. Zamocz w nim łyżkę i nakładaj nią porcje ciasta na pączki kładzione. Smaż na złoty kolor. Gotowe paczki odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation