Kuchnia

Rurki

FRANCUSKIE RURKI Z KREMEM

Co kupić
1 opakowanie ciasta francuskiego
50 g czekolady deserowej(do dekoracji)
niewielka ilość masła do nasmarowania rurek

Krem
200 ml mleka
1 laska wanilii
3 żółtka
20 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
90 g cukru
100 g masła

Przygotowanie
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, następnie tniemy wzdłuż na równe paski o grubości około 3 cm. Każdy pasek z osobna owijamy wokół metalowej rurki wysmarowanej masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 12-15 minut do uzyskania złotego koloru. Jeszcze gorące rurki delikatnie ściągamy z metalowych rurek. Odstawiamy do wystudzenia.
Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Żółtka z cukrem ucieramy. Do utartych żółtek dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną. Wszystko starannie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy zagotowane mleko, cały czas mieszając. Masę wylewamy do garnka, który ponownie stawiamy na palniku. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Zgęstniały krem ściągamy z ognia, odstawiamy do wystudzenia. Masło napowietrzamy i stopniowo dodajemy do niego zimny krem. Wszystko razem mieszamy.
Wystudzone rurki napełniamy kremem. Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, robimy kornet z papieru do pieczenia, napełniamy go rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy rurki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation