Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki

- 50g masła
- 55g brązowego cukru

- 55g golden syrup

- 50g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 szklanka śmietany 30%
Przepis
Przygotować dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Masło, cukier i syrop roztopić w rondelku tak, aby powstał karmel (kryształki cukru muszą się dokładnie rozpuścić). Podgrzewać cały czas mieszając ok. 10-15 minut. Kiedy karmel będzie już gotowy, zdjąć z ognia i po 2 minutach dodać przesianą mąkę i sok z cytryny. Całość wymieszać i od razu wykładać łyżeczką „kupki” masy karmelowej na blaszkę zachowując większe odstępy między nimi (w piekarniku się rozleją). Piec 10-15 minut. Należy pilnować, aby się nam nie przypaliły, bo wtedy rurki będą gorzkie. W trakcie pieczenia, w masie zaczną tworzyć się bąbelki. Po wyjęciu odczekać minutkę i zawinąć upieczone rurki na drewnianą łyżkę, bąbelkami do góry. Musimy działać szybko, masa po pewnym czasie twardnieje i wtedy już nie zwiniemy jej w rurkę. Gotowe rurki nadziewać dobrze ubitą śmietaną bez cukru, ponieważ rurki są same w sobie słodkie.
P.S.
Jeśli w czasie wykładania masy na blaszkę, będzie ona twardnieć należy ją podgrzać w garnku na małym ogniu.
Przepis ze strony :http://domowe-wypieki.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation