Kuchnia

Food

Makaroniki są dla Paryża tym, czym herbatka dla Londynu - nieodzownym elementem stylowego podwieczorku!

My, ilekroć uda nam się odwiedzić miasto Amelii, przywozimy sobie kultowe, seledynowe pudełeczko z Ladurée, po brzegi wypełnione pastelowymi łakociami. Ich smak jest oczywiście nie do powtórzenia, ale ostatnio udało nam się znaleźć przepis stanowiący jego miłą namiastkę, uprzyjemniającą oczekiwanie na łupy z kolejnej eskapady...

Ciasteczka zrobisz w dosłownie 30 minut, a gdy nabierzesz wprawy, nawet szybciej!

Przygotuj: 3 białka jaj, 2 łyżki cukru do wypieków, 1 i ćwierć szklanki cukru pudru, 1 szklankę zmielonych migdałów, 200 g białej czekolady, 2 łyżki śmietany 18%
Białą czekoladę połam na kanki i rozpuść w towarzystwie śmietany.

Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodaj do niej dwie łyżki cukru do wypieków. Następnie zmielone migdały połącz z cukrem pudrem i całość delikatnie wymieszaj z ubitą pianą.

Na blasze rozłóż papier do pieczenie. Wyłóż na nią po łyżeczce masy, zachowując odległość 3-4 centymetrów. Po 10 minutach ulokuj je w nagrzanym piekarniku (160 stopni) i piecz przez około 12 minut. Makaroniki powinny być chrupiące na zewnątrz i jednocześnie miękkie w środku.

Kiedy wystygną, przełóż je czekoladową masą, poskładaj w markizy i... gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation