Kuchnia

Food

CIASTO SEROWO CZEKOLADOWE.

Porcja na formę o wym. 32x20 cm:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki,

1 szklanka cukru,

3 łyżki kakao,

200 g masła lub margaryny,

3 łyżeczki proszku do pieczenia,

op. cukru waniliowego,

4 jaja,

5 łyżek wody

Masa serowa:

70 dag sera białego - najlepszy półtłusty, zmielony 2-krotnie,

4 jaja,

1 szklanka cukru,

125 g masła,

opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej

wiórki kokosowe - u mnie waflowe

Ciasto: masło rozpuścić, wsypać cukier, zamieszać aż się rozpuści. Dodać kakao, cukier waniliowy i wodę. Zagotować i pogotować 5 minut na małym ogniu. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy*. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa: miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, na końcu dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ostudzić, polać odlaną masą i posypać wiórkami. Smacznego!

*jeśli obawiacie się surowych żółtek, dodajcie do odlanej gorącej masy kilka łyżek wody. Do ciasta natomiast dajcie 3-4 łyżki mąki więcej. Powinno być dosyć gęste.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation