Kuchnia

Ciasta

* szeroka keksówka 20*23 cm
Składniki:

4 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
250 g masła
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek wody
1/2 dużej gruszki
kilka gałązek rabarbaru
garść orzechów włoskich

na polewę:

125 g masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki wrzątku

Masło, kakao, cukier puder i wodę zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać białka ubite na pianę i orzechy. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszkę i rabarbar umyć, pokroić na paski i położyć na ciasto, lekko dociskając aby zatopić je w cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Kiedy ciasto przestygnie wszystkie składniki polewy zagotować mieszając. Polać wierzch murzynka i odstawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation